Nieuwe Borsselepolder

Polder in de gemeente Borsele, voor de gemeentelijke herindeling van Zuid-Beveland in 1970 grotendeels gemeente Borssele en voor kleinere delen in de gemeenten 's-Heerenhoek, Ovezande en Driewegen. In de noordoosthoek van deze polder ligt de oude dorpskern van 's-Heerenhoek, waar onder andere de NH kerk gestaan heeft en in het zuidwesten van de polder ligt de hele dorpskern van Borssele.
Deze polder werd in het begin van de zeventiende eeuw ingedijkt en bevat grote delen van het in de zestiende eeuw verdronken eiland Borssele.
Naast het dorp was de polder ingedeeld in rechte hoeken land waaronder de Holenhoek, Moolhoek, Nieuwe Vaathoek, Oosthoek, Ossevaathoek, de Sluishoek, de Tevixhoek, de Weelhoek, de Wolfertshoek en de Zuidoosthoek.

Laurentius Jooste Reijnout kocht in 1718 een hofstede en wei- en zaailand in de Herenhoek in Borssele van Maria Marinusse de Jonge, wat vermoedelijk het 's-Heerenhoekse deel van de Nieuwe Borsselepolder is.

Dit artikel wordt tezijnertijd aangevuld...

Zie ook een beschrijving van de Nieuwe Borsselepolder uit het Aardrijkskundig woordenboek van A.J. van der Aa uit 1839 en volgende jaren

Terug naar index plaatsen