Nieuwdorp

Dorp op Zuid-Beveland in de gemeente Borsele in de West-Kraaijertpolder. Voor de gemeentelijke herindeling van Zuid-Beveland behoorde het dorp tot de gemeente 's-Heer Arendskerke. Het dorp werd na de inpoldering van de West-Kraaijertpolder in 1642 in de zuidwesthoek van deze polder aangelegd. Pas in de negentiende eeuw werd dit dorp voorzien van een kerk, eerst een kerk van de Christelijk Afgescheidenen (later beter bekend als de Gereformeerde Kerk) en vervolgens een hervormde kerk, onderdeel van de kerkelijke gemeente 's-Heerenhoek en Nieuwdorp.

Pieter Jacobse Vlasman en Cornelia Janse Vlaenderman woonden vanaf 1697 te Nieuwdorp. Hun dochter Adriana Pieterse Vlasman werd in december 1716 te Nieuwdorp geboren en op 6 december 1716 gedoopt door de RK Landspastoor.
Francina Arnoudtse Dobbelaar (tweede echtgenote van Petrus Cornelisse Raas) kwam uit Nieuwdorp (<1758).
Adriana Pieterse van Doornik woonde in 1759 te Nieuwdorp toen ze met haar eerste echtgenoot Leonardus Janse Vermeulen trouwde. Hij overleed op 8 december 1760 te Nieuwdorp. Adriana trouwde voor de RK Landspastoor te Nieuwdorp op 15 november 1763 (gereformeerd huwelijk te 's-Heer Arendskerke) met Cornelius Leendertse Knuit. Ze zijn beiden te Nieuwdorp overleden (Adriana 31 augustus 1794 en Cornelius 20 september 1794). Hun zoon Petrus Cornelisse Knuit werd in septmeber 1768 te Nieuwdorp geboren en werd gedoopt op 12 septmeber 1768 door de RK Landspastoor.

Dit artikel wordt tezijnertijd aangevuld...

Zie ook een beschrijving van Nieuwdorp uit het Aardrijkskundig woordenboek van A.J. van der Aa uit 1839 en volgende jaren

Terug naar index plaatsen